חלוקת רכוש במסגרת תביעת גירושין

חלוקת רכוש בין בני זוג, כמעט תמיד מהווה את המחלוקת העיקרית בין בני הזוג, הן בחיי הנישואין ועל אחת כמה וכמה, בעת גירושין. סוגיית חלוקת הרכוש כוללת מגוון רב של סוגיות משפטיות שכדאי להכירם, כדי שתוכלו למצות את זכויותיכם בצורה הטובה ביותר, במסגרת הליך גירושין. במסגרת הליך גירושין, בני הזוג עתידים להכריע בסוגיית המשמורת, מזונות, וכמובן – הגירושין עצמם. אך לא די בכך, שכן גם את הרכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, יש לחלק ביניהם, במסגרת הליך הגירושין. בני הזוג אשר מקימים תא משפחתי, צוברים בדרך כלל רכוש, כמו: דירת מגורים, רכבים, מוניטין עסקי, קרנות נאמנות או קופות גמל, חסכונות נוספים ומגוון סוגי רכוש שונים. בנוסף, ישנם מקרים שבהם בני הזוג מגיעים למערכת היחסים ולנישואין, כאשר ברשותם רכוש אישי שצברו בעצמם במהלך החיים, שלכאורה אין לו נגיעה לבן או בת הזוג. מבחינה משפטית, ענייני חלוקת רכוש בין בני זוג, מוסדרים בחוק הנקרא "חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון"). חוק זה קובע את ברירת המחדל עבור חלוקת רכוש בגירושין. ברירה זו נקראת "הסדר איזון משאבים". כלומר, בהתאם לחוק יחסי ממון, בעת גירושין, כלל נכסיהם של בני הזוג, יאוזן ביניהם באופן שווה. המשמעות היא, שנוטלים את הרכוש המשותף של בני הזוג ומחלקים אותו בצורה שווה. שאלה חשובה מאוד היא מהו "כלל הרכוש המשותף", הקובע חוק יחסי ממון? התשובה היא: חוק יחסי ממון מגדיר את המונח "כלל הרכוש" כל סוג של רכוש גשמי או רוחני. דהיינו, "כלל נכסי בני הזוג", יכולים לבוא לידי ביטוי בדירת מגורים (או דירות), רכבים פרטיים, פיצויים, חסכונות, מוניטין עסקי, קרן השתלמות ועוד. הכלל בהתאם לחוק יחסי ממון כי מלוא הרכוש המשותף של בני הזוג יאוזן ביניהם באופן שווה. אך לכלל זה קיים חריג בחוק יחסי ממון. החריג בא לידי ביטוי בסוגי הנכסים שלא יילקחו בחשבון במסגרת הסדר איזון המשאבים – קצבאות זקנה וקצבאות המשולמות כתוצאה מנכות או קצבת אלמנות. חריג נוסף הקבוע בחוק יחסי ממון, באשר לרכוש שלא יילקח בחשבון במסגרת הסדר איזון המשאבים, הוא רכוש אשר קיבל אחד מבני הזוג לפני הנישואין או רכוש שקיבל אחד מבני הזוג במתנה או בירושה, במהלך חיי הנישואין.

זאת ועוד, חריג נוסף להסדר איזון המשאבים בהתאם לחוק יחסי ממון, מתייחס לסיטואציה שבה בני הזוג הסכימו בכתב על רכוש שלא יאוזן ביניהם. כלומר, בני זוג יכולים לחתום יחדיו על הסכם אשר יקבע חלוקת רכוש שונה בעת גירושין. כלומר, חוק יחסי ממון קובע אומנם ברירת מחדל חוקית, אך מדובר בברירת מחדל שבני הזוג יכולים לפעול באופן שונה. כאשר בני הזוג מעוניינים לפעול באופן שונה מהקבוע בחוק יחסי ממון, הרי שעליהם לחתום על הסכם ממון.

חריג אחרון ואף עיקרי, אליו נבקש לייחד מספר מילים, נוגע לעצם תחולתו של "הסדר איזון המשאבים" הקובע למעשה "חלוקת רכוש שווה" בין בני זוג. החריג אליו נבקש להתייחס, הוא חריג אשר קבוע בסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון. סעיף זה קובע כי בית המשפט רשאי, בהתקיימן של נסיבות מיוחדות ולבקשת אחד מבני הזוג, לקבוע כי חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג לא תיעשה באופן שווה, אלא באופן אחר כפי שיימצא לנכון בהתאם לנסיבות העניין. עם זאת, היה ובית המשפט מצא כי יש לערוך חלוקה שונה, עליו לשקול בין היתר: את הנכסים העתידיים של בני הזוג (כמו למשל: תגמולי קניין רוחני שיתקבלו בעתיד), ואת כושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג.
פעמים רבות אנו מגלים כי חלוקת רכוש בגירושין הופכת להיות בעייתית יותר כאשר מדובר בנישואין שניים. פרק ב' בחיים מלווה בניסיון רב יותר ובני הזוג מודעים יותר לזכויותיהם. בנוסף, יתכן ובקשר הקודם היו ילדים שגם להם אנו רוצים לדאוג, לצד הילדים שנוספו בקשר השני.

לפגישת ייעוץ, צרו קשר עוד היום!

לקביעת פגישת ייעוץ

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן